bersama roomate yang menggila kekadang

sebenarnya semalam tak terlintas un nk pergi PADANG BESAR . bila fikir2 balik takkan keluar semata2 nak beli tiket kan ? amik kesemptan p shopping yoww ! ngeee .. masuk je pasar tu TAKDE MOOD shopping pun . duk pusing2 lama2 baru ada feel nk shopping .. HEHEHE ..

 ni nisa mek adam .. hehehe :D datang padang besar semataII nk TEDDY BEAR :D korang rasa dy dapat tak TEDDY BEAR dy ?



 ROOMATE yg selalu berkelahi :D

 akhirnyaa dapat apa yg dia inginkan .. heee


ada sesiapa nk belikan utk ain tak ? heee :D
omey macam saya kan :P



masing-masing da penat dah ni .. sorang minta macam 10 orang minta .. satu kedai dekat stgh jam mahunya . HAHA .. ini bukan pembaziran tau :) ini namanya memuaskan diri .gasak laa yerr ..  yang pakcik akmal tu pula minta macam2 .. haishh ! PENAT MENCARI . heee

#notakaki : puasa2 gak . shopping2 gak . mulut jgn nk BUKAK ! . :P

betapa bahagianya dia sekarang


hanya dengan gambar sudah boleh membaca bagaimanakah kebahagiaan seseorang itu .
berkat RAMADHAN yang menyatukan hati mereka .
amin <3

nota kaki bulan ramadhan : 
LAGU hanya bertahan selama 3 hari  tetapi AL-QURAN bertahan selamanya :)

Churp Churp Rewards

selamat pagi .


lepas tgk buah hati p kerja aku terus wake up then ngadap laptop ni haa .. harini fes puasa so korang jgn buat lupa plak puasa . HAHAH . mcm buah hati pagi tadi . NGIGAU kot . kahkahh . BERDEKAH aku ..

ain nak mintak tolong sikit .. LIKE semua yang kat bawah ni boleh ?

http://my.churpchurp.com/talkaboutmeandyou93blogspotcom/share/AXEIsland

http://my.churpchurp.com/talkaboutmeandyou93blogspotcom/share/HiShopClearanceSales

http://my.churpchurp.com/talkaboutmeandyou93blogspotcom/share/webhyperTermites

http://my.churpchurp.com/talkaboutmeandyou93blogspotcom/share/WT-ToeotSandal

#sapa yang like comment cmni tau  :** 

Kelebihan Puasa Di Bulan Ramadhan

Kelebihan Puasa di Bulan Ramadhan.

Apabila membincangkan mengenai bulan Ramadhan, dengan sendirinya ia mempunyai hubungan dengan kewajipan puasa yang disyariatkan didalamnya. Suatu kewajipan yang tidak boleh ditinggalkan. Meninggalkan atau sengaja tidak menunaikan kewajipan puasa, bukan sahaja suatu dosa besar bahkan ia tidak boleh ditebus dalam apa jua cara. Tidak boleh ditukar ganti, sekalipun orang yang meninggalkannya berpuasa seumur hidup. Ini jelas sebagaimana sambda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud:

"Sesiapa berbuka satu hari pada bulan Ramadhan tanpa ada rukhshah (keringanan) dan tidak juga kerana sakit, dia tidak akan dapat melunas (mengganti) puasa yang ditinggalkannya itu, sekalipun dia berpuasa seumur hidup."

Hadis riwayat Tirmidzi, Abu Daud, Nasa'i, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah)

Menuju Kesempurnaan Ibadah Puasa

Imam Al-Ghazali telah menggariskan kewajipan-kewajipan batiniyah puasa itu, antara lain seperti berikut:
Memejamkan mata dan menahannya daripada meluaskan pemandangan kepada segala perkara yang tercela dan dibenci oleh agama dan juga kepada segala sesuatu yang boleh mengganggu hati, serta melalaikannya daripada mengingati Allah s.w.t.


Memelihara lidah daripada bercakap-cakap yang kosong, bohong, mengumpat, membuat fitnah, bercakap kotor, menimbulkan permusuhan dan mengucapkan kata-kata ria'.


Memelihara pendengaran daripada mendengar hal-hal yang dilarang dan dibenci, sebab setiap yang haram diucapkan, haram pula didengarkan. Dan kerana itu jugalah, Allah s.w.t. telah menyamakan pendengaran kepada sesuatu semacam itu dengan memakan barang-barang yang diharamkan, sebagaimana dalam firman-Nya yang bermaksud: "Mereka sangat suka mendengar perkara yang bohong dan memakan barang yang haram."
(Surah Al-Maidah:42)


Memelihara seluruh anggota tubuh badan yang lain daripada membuat dosa, dan memeliharanya juga daripada segala yang dibenci. Demikian pula menahan perut daripada makan makanan syubhah waktu berbuka puasa. Kerana apalah gunanya berpuasa daripada memakan makanan yang halal, kemudian bila berbuka pula, dia memakan makanan yang haram.


Janganlah membanyakkan makan waktu berbuka puasa, sekalipun daripada makanan yang halal, sehingga perutnya terlampau kenyang, kerana tidak ada bekas yang paling dibenci Allah s.w.t. daripada perut yang penuh dengan makanan yang halal.
*saya dan buah hati . ngeee :)

RAMADHAN tahun ini lagi sekali tanpa keluarga tercinta

salam jumaat semua , harini juga merupakan Jumaat terakhir bulan syaaban. Selamat tinggal syaaban, selamat datang ramadan yang penuh barakah ini. :)


seronok tengok korang yang duduk bersama keluarga dapat berbuka bersama dan sahur bersama tapi apakan nasib ain sebagai seorang student terpaksa makan hati tidak dapat bersama keluarga.
Hidup macam perantauan mencari ilmu hingga ke hujung dunia demi sebuah kejayaan untuk masa akan datang.

mak abah tak dapat kita berbuka puasa bersama kan ,sahur bersama . hmm sedeyhnyaa ..*lantas mengalir air mataku apabila terkenangkan keluarga di johor bharu . hmm

hendak pulang tapi cuti tidak mengizinkan .. tak apa lahh .. inilah adat seorang pelajar yang berjauhan dengan keluarganya ... petang ni balik ke rumah alor setar sambut puasa bersama family sham .. nak buat macam mana .. family ain jauh . family sham je ain ada .. merasailahh juga nikmat berbuka sesama walaupun bukan dgn keluarga sendiri ,,

#selamat menyambut RAMADHAN yg mulia ini ..

biar betul ni ? macam tak percaya

heyhey selamat malam .

siap sudah mengedit BLOG . rabak mata ..tapi GAGAH menyiapkan juga .. padahal esok kelas kol 8 pagi .. ni pun tak tido lagi .. tadi tgk FOLLOWER .. tapi macam tak percaya laaa..



*tgk yang ain bulat kan tu . kak lyssa faizureen follow ain :)
bayangkan pengarang blog yang femes tu follow .. mau tak SHOCK kejap ..

terimakasih kak lyssa :)

#COMFIRM sweet DREAM aku malam ni :) oke byee .

undilah kak lysaa yang omey ni

MORNING SAYANG :D

pepagi ain dah stalk kak lyssa punya blog .. heee . padahal sebelum ni mmg kalau on PC je COMFIRM buka BLOG kak lyssa faizureen yang cantik lagi FEMES :) penuh dgn TUTO n TIPS2 untuk kita semua :) baca semua entry and baca entry tentang LEVI'S  .. apa lagi VOTE LAH KAK LYSSA :D

Cara nak mengundi :

1. Anda WAJIB ke link ini http://www.eh.com.my/levis-curve-id-blogger-award-undi

2. Tekan LOGIN di bahagian kanan PC anda .

3. Register terlebih dahulu !



4. Isi apa yang patut . Dan sila check email anda selepas registration successfully . Click Here yang Lyssa anak panahkan tu untuk activation link .




5. Kemudian , korang LOGIN balik menggunakan email yang korang register tadi tu .


6. Tekan nama "LYSSA" . Scroll down sampai bawah dan TEKAN VOTE !


mari beramai UNDI KAK LYSSA :D segala caraII nya sudah ditunjuk ajar oleh kak lyssa tinggal FOLLOW UP saja :D

#SEMOGA BERJAYA KAK LYSSA :D


orang kaya baru betul aku ni

selamat petang semua ,



orang semua dah sibuk check duit PT bape hari lepas . aku ni daq kesah un . baru tadi nak cheq . HAHA .. takde perasaan betul . diaorang semua da guna duit PT tu  beli nta pape laahh . handphone bagai ., DSLR , apa lagi ta tau .. aku tak lagi . belum masanya lagi .. lagipun cuma dapat rm**** simpulansimpulan . SIMPAN jelahh kan .

then lepas check duit aku call mama ,

mama kata lama diam , sibuk dah ke ? orang kaya katakan . HAHA .aplaa mama ni . akak baru check duit .. tu terus call mama .. mama risau aku sakit lagi tu dia kata jaga kesihatan duit guna bila perlu jer . oke MAMA .. then aku pesan kat mama jgn bgtau acik duit dah masuk nanti acik taknak bagi akak wet . mama kata kau memang .. GELAK BESAR mama aku . HAHA :D
*mampos kalau acik baca . hahaa. acik jgn tak masuk duit tau . ngee

naseb baik lah petang ni kelas CANCEl bolehh rest . tgh MIGRAIN . .. sabar jelahh .. kata lect , student takkan pernah lari dari masalah .. kalau yg duk rumah plak takda masalah sbb keje dy mkn tidur ., heeee . betoi gakk . TERASA jugakk tadi :)

#saya still tunggu msg dia tapi tiada..

AWAK CINTA TU SEMENTARA JE TAPI KASIH KITA SAMPAI BILA2

nota kaki: hope sem ni aku dapat capai matlamat aku 3.5 amin :) ramai2 doakan ain yer :)

bila ain ruslee mula berangan


hyee . selamat malam semua :)

aku nak tahu sangat sekarang dia kat mana ? sihat ke daq ? makan ke daq ? tapi apakan daya tak MAMPU untuk aku bertanya kepadanya kerana aku takut nak berhadapan dengannya . dia bukan milik aku lagi . lagi satu taknak lahh kacau hubungan orang bahagia . aku tak BERMINAT nak jadi PENGACAU. hanya ALLAH yg mengetahui . 

andai kau TERSIKSA disana BERSABARlah hadapi DUGAAN itu , 
andai kau BAHAGIA disana aku disini sentiasa mendoakan KEBAHAGIAAN mu. 

tak mengapa kau hidup dengan dia kerana satu hari nanti ada HIKMAH nya utk kau dan aku .
 biarlah kita tak berjumpa berabad sekali pun asalkan HATI kita tetap tahu SIAPA KITA SEBENARNYA

tolong ain jap boleh ?KLIK SINI 

#malam ni buat kerja semua serba tak kenaa . AIR TUMPAH bagai . enta apa lagii ==' 



hari pertama berada di ptss





hari isnin (16/7) merupakan hari pertama aku berada di dalam kelas untuk sem yg seterusnya . pehh . medaki tangga lagi gamaknya . tempat belajar ain ni mmg byk tangga kalau korang nak tahu tapi pemandangan je boleh tahan lahh . kat HIGHWAY katakann :)

hari pertama katakan pakai omey2 . HAHA .
omey daqq ? *perasan tol :) kita perlu ada angan2 ..

dalam kelas duk bersembang je . bual2 kosong . maklum lahh lect tada .. tapi mr.safirol ajar kteong english education .. mmg besh ahh . lawak :) dah ptg sikit kelas dengan mr.anas .. lect sem lepasss :)

mintak korang KLIK SINI :)

#terimakasih sudi like :) nanti berkongsi lagi yerr :* bykbyk :)

Percutian 4 Hari 3 Malam

Baru dapat REHAT harini .. AHH legaa . tak yg tak best family semua dah balik JB .. hmm . sedeyh . nak ikot balik .. tapi apa boleh buat ayah kena kerja dan adik2 kena sekolah .

bertolak dari JB ke KEDAH rabu petang  . dalam pukul 3 cm too da gerak ke highway untuk meneruskan perjalanan . 10 jam ke KEDAH abah yang drive . gila kentang . ada REHAT laah jugakk . rehat kat RnR Ayer Keroh . :) makan masing2 lapar ..

*CANDID time :)

meneruskan lagi perjalanan hingga ke PERAK ..adik2 semua da tidur . aku , abah je tak tidur lgipun aku teman abah drive .. sempat lagi kau berkaraoke sbb BOSAN wow . lama gilaa tawu .. sampai TAPAH rest lagi . bangun tido je minta Daily Fresh . ngee

singgah GURUN makan lagi . aku lapar . hehe . alamak bang maen2 sweet2 yaaa :) TAK LAYAN . malas . not my test * BAJET gila ae ? sukati akulahh . eeee .. then direct terus ke rumah alor star . sampai2 terus tidur ..

khamis paginya bangun awal untuk daftar kamsis di PTSS .. abah n mak lahh yg anta :) dah siap daftar .. dapat pula bilik tingkat 3 .,asyikk lahh :) seronok wanie n nisa . heheeee .. kemas2 bilik .. cabut balik kedah semulaa .. petang tu p jalan2 kat bandaraya alor setar . bayangkan carik maidin nta p mana ntah . HAHAHA .. pastu p makan my parebts banje sbb dapat pointer baik :) sampai uma makan lagi mak sham masak .. aduhai . kekenyangan betul :) mekaseh ..


*tima kasih banje makan :')
dan jumaat  pula daftar Program .. mai lagi dgn parents . heeeeeeee ..bertuah nur farahain ruslee kan .
# diperli anak manja . oke saya mengaku :)
balik bilik kemas barang semua .. dan my mom call said da siap belum ? bawu siap kemas . then mama mai amek bawak p padang besar :) wahhhhhhhhhhhhh .. BANJE akak ekk ?




 *wahh abah jadi superman kata adik aku .. HAHA



dah penat bershopping balik ke chalet di tasoh lake resort :) my parents suka pemandangan kat situ .. petang2 jalan amek angin situ . *byk **** lembu ! buat spoil HAHAHA :D tapi okelahh tempatnyaa . bilik un okee :)
 mak dan abah dating yer . * KANTOI :)



 cian terjatuh . kata adik anis tulaah BAJET sangat ! hahaa ..
maen lawan baling batu kat tasek . pusing2 terjatuh .



dan harini my family balik ke JB dhaa :( hmmm ..mama pesan belajar rajin-rajin .. dgn sayu je lambai mereka balik ..tak boleh ke mak abah duk sini terus ? hmm


#notakaki : percutian yg singkat tapi menyeronokkan dan menyedihkan bila mereka tiada disisi .
 YA ALLAH lindungilah perjalanan mak dan abah pulang ke JOHOR BHARU . amin . hmm

BLIN.GD | jana pendapatan blogger :)

apa tu  BLIN.GD ? tu macam jana pendapatan kita laa . cm syok je kan tengoktengok dalam akaun bank kita dapat banyak duit . sapa tak seronok kan !  sebelum tu tolong KLIK kesemua di bawah yer :)








dah klik semua nyer ? TERIMAKASIH yer . nak join tak ? moh lerr join yerr :) ain dapat dari entry kak lyssa .  >KLIK SINI< . sama-sama lah kita berkongsi rahsia untuk jana pendapatan melalui BLOGGER :)

Ratu rock kita dah kahwin | ELLA & AZHAR

wahh ! dengan sekali lafaz ella bergelar sebagai isteri azhar :)




Ella menerima RM50,300 sebagai mas kahwin berserta tujuh dulang hantaran dan dibalas sembilan dulang. Majlis resepsi pasangan ini akan diadakan pada 1 Disember 2012 nanti di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
Semoga Ella dan Azhar akan kekal hidup bersama, berkekalan hingga ke akhir hayat dan hingga ke anak cucu :)