Tips berdamai dengan kekasih


Bertengkar adalah sering terjadi pada setiap pasangan. Pertengkaran kecil boleh merapatkan lagi hubungan. Namun, ketika pertengkaran itu akhirnya mempengaruhi keharmonian kedua-dua pihak. Kadang-kadang tiada penyelesaian 

Alasan sebalik pertengkaran
Cari tahu apa sebab anda bertengkar. Terkadang ketika emosi tengah tak stabil, pasangan sebetulnya tidak tahu apa alasan di balik pertengkaran itu sendiri. Jadi, pastikan bahawa anda tahu apa alasan anda dan pasangan bertengkar.

Berkomunikasi dengan baik


Ini adalah cara terbaik untuk berbaik selepas bertengkar. Bercakap kasar dengan nada beremosi hanya akan membuat pertengkaran menjadi semakin teruk. Jadi, berkomunikasilah dengan cara yang baik.

Jadilah rendah hati

Jangan hanya mendahulukan ego pribadi. Cuba tahan sedikit ego dan jadilah rendah hati. Menerima kritikan dan mendengar apa yang diperkatakan oleh pasangan anda.

Hargai pasangan

Ego membuat seseorang tidak ingin kalah dalam saat bertengkar. Jadi, cubalah untuk menghargai pasangan sehingga dia juga akan menghargai anda.

Tetapkan batas
Beri batasan di mana anda dan pasangan harus berhenti bertengkar. Masa tu harus berhenti bertengkar dan janganlah ego meninggi. Cubalah untuk mencari jalan keluar untuk masalah anda. Tentunya dengan cara yang baik.