Disember Chalet

Assalamualaikum,

Rasa nk Update entry plak harini pasal DISEMBER CHALET. pernah dengar tak? Rasanya org kota tinggi or area JB tahu lah kt tempat nihh...

Ada sikit sejarah dia .. Ain take from owner Disember Chalet .. fact tau ! tak pun terus je pergi ke blog beliau http://disemberchalet.blogspot.com/

Kota Johor Lama
Kota Johor Lama Kota Johor Lama terletak di tebing kiri menghilir Sungai Johor kira-kira 27km dari Bandar Kota Tinggi atau kira-kira 30km dengan darat melalui jalan ke Desaru masuk ke Teluk Sengat. Sejarah Kota Johor Lama bermula pada tahun 1540 apabila Sultan Alauddin Riayat Shah II (Raja Johor Kedua 1528-1564) berpindah ke Tanjung Batu yang terletak di tepi Sungai Johor.

Baginda telah mendirikan sebuah kota yang dibina daripada susunan batu dan kemudianya ditambk dengan tanah dan sekarang dikenali sebagai Kota Johor Lama. Dengan terbinanya kota ini, kerajaan Johor menjadi sebuah negeri yang kuat sehingga dapat mematahkan serangan Acheh beberapa kali.

Cerita dia begini.... ain dgn aunt tak rancang pun nk pergi sini.. dsebabkan takda hala tuju , tu yg sampai telok sengat ni haa. Padahal ktaorg tak pernah p pun.. First time pergi wlupun duk jhr .. Dan sebenarnya owner Disember Chalet ni kawan lama makcik .. Kitaorg pun main terjah ja la p sana .. Tak tahu jalan pun.. Apa susah . WAZE kan ada.. kihkih .. so memudahkan perjalanan ....

Jalan nk masuk telok sengat ni punya la jauhhh .. pelusuk hutan tak jgk laa sbb dekat dgn laut .. so sesiapa yg stress or nk wat aktiviti keluarga , bercuti dtg je kt TELOK SENGAT ni.. Comfirm beshh punya lahhh .. ni ain p kira macam survey tmpt tuk bercuti...



Business Address: Lot 162, Kampung Johor Lama,
81940 Kota Tinggi,
Johor.

Postal Address : No 32, Kampung Johor Lama,
81940 Kota Tinggi,
Johor.

Type of Business : Accomodation ( Chalet & Camp site) 
& Outdoor Fishing

Contact Person : Mr Mohd Aerin Bin Mohd Sharif
Ms. Ezaney Bt Mat Arif



PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN

* Penginapan
* Tapak Perkhemahan
* Sajian 6 x sehari (atas permintaan)
* BBQ
*Karaoke
*Memancing (Atas rakit atau bot)
*Menyusuri Sungai Johor Lama Dengan Bot
* Lawatan ke Tempat Bersejarah- Kota Johor Lama, Makam- Pusat Info Sejarah Johor Lama
* Lawatan ke Taman Buaya
* Sewaan Bot

Banyak kemudahan dsediakan.. mohh pakat bercuti ... 

Bila dah petang sikit , matahri dah trun separuh baru ktoang p berjalan . Kecik je weyh kampung nhh .. ain pusing kampung nek gerek je tau ... *terkial jgk bwk gerek . lama xnek katanyaa... 

tudiahhh nek gerek pki wedgess . sipe takdaa weyhh ..





ni kawasan Jeti untuk org pergi memancinggg




apa lag selphie lahhh dua kitaaa .. hehehee



moh balik hari dah ptg.. kang keluar dr telok sengat gelap plak dahh .. 



Gadis Hijabista nek gerek . Kepuasan dgn aktvt kayuh gerek ...hehehe

Cukup takat ni.. sesiapa yg jarang bercuti .. p lah bercuti kat sini sekali sekala. Confirm puas hati punya laahhhh ... InsyaAllah xda aral melintang akan datang ke TELOK SENGAT bersama family .. nak kena semua cukup korum baru p , baru syoookkk !!!!